Culoarea rodiei

6 Septembrie 2024

Culoarea rodiei reprezintă o capodoperă profund originală, ce este expresia extremă a viziunii artistice excentrice a lui Sergei Parajanov. Mozaic istoric și mistic despre viața, opera și lumea interioară a poetului armean din secolul al XVIII-lea, Aruthin Sayadin, cunoscut drept Sayat Nova („Regele cântecului”), filmul prezintă o succesiune de imagini-metaforă, ilustrând pe rând copilăria, tinerețea, dragostea, credința și moartea, o viziune suprarealistă placată pe un cadru tradițional și profund religios.

Esențială pentru întelegerea filmului este deslușirea simbolismului rodiei, care este asociată cu bogația, rafinamentul, fecunditatea și dragostea. În traditia islamică, grădinile Raiului sunt pline de rodii. În scrierile poeților persani, rodia descrie frumusețea de negrăit a iubitei. Alte popoare antice credeau că rodia este fructul cunoașterii, din care mușcase Eva în Rai, ori că este fructul longevității și al nemuririi. Astfel, folosindu-se de aceste motive, Paradjanov construiește (nu numai în „Sayat Nova”, ci și în filmele ulterioare) o întreagă rețea de sensuri nuanțate, transformate în laitmotiv. Filmul reprezintă o biografie mai degrabă vizual-poetică decât literală a vieții trubadurului armean Sayat Nova, prezentat sub forma unor capitole axate pe diferite momente din viața lui.

Filmul a fost restaurat în 2014 de Cineteca di Bologna/L'Immagine Ritrovata și Proiectul World Cinema al Fundației Film, în asociere cu Centrul Național de Cinematografie din Armenia și Gosfilmofond din Rusia. Finanțare pentru restaurare oferită de Material World Charitable Foundation și The Film Foundation.