Legenda fortăreței Suram, transpusă cinematografic de Sergei Paradjanov după nuvela scriitorului georgian din secolul al XIX-lea, Daniel Chonkadze, este o epopee, un amestec de folclor, istorie, protest politic și dramă romantică, desfășurată pe parcursul a trei generații. Filmul prezinta adaptarea unei legende medievale georgiene pe tema sacrificiului de construcție, cu ecouri în literatura cultă a țării. Un tânar rob, Durmişkhan, care tocmai a fost eliberat de stapânul său, dorește să câștige banii necesari pentru a-și răscumpara logodnica, dar în cele din urmă nu mai reușește să ajungă la ea și se căsătorește cu o altă femeie, cu care are un copil. Ulterior, pentru a conferi trăinicie unei fortărețe ce nu se lasă înălțată (Fortareața Suram), un tânar (fiul lui Durmişkhan) acceptă să fie zidit în pereții acesteia.
Tragedia unei iubiri reprimate și a două vieți eșuate din cauza lepădării de credință, un fenomen destul de întâlnit în acele teritorii, se conturează în jurul unui subiect central: înălțarea cetății Suram. Aceasta este situată în centrul țării, având rolul de a apăra orașul Suram și de a asigura securitatea întregii patrii. Totuși, din motive necunoscute, probabil mistice sau divine, după cum bănuiesc inițial locuitorii acesteia, cetatea nu se lasă înălțată.
Așa cum enunța și genericul filmului, „acest film este un tribut în virtutea ostașilor georgieni din toate timpurile, care și-au dat viața pentru libertatea patriei” deoarece, în secolele al XVII-lea – al XVIII-lea (perioada desfășurării acțiunii legendei), teritoriile din sudul Georgiei revin Imperiului Otoman, iar acesta, alături de Persia, continuă să exercite presiuni asupra țării.