Nicolae Mărgineanu – regizor, România
Regizor, scenarist şi producător de film, s-a născut la Cluj-Napoca, la 25 septembrie 1938. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti, secţia Imagine', în anul 1969. După 1989, Nicolae Mărgineanu a realizat o serie de filme şi de documentare despre cei care au suferit în închisorile comuniste.
Primele filme a căror regie o semnează au fost: „Mai presus de orice” (1978), în colaborare cu Dan Piţa (şi scenarist, în colaborare cu Dan Piţa, Iosif Demian, Dan Mutaşcu); „Un om în loden” (şi scenarist, în colaborare cu Haralamb Zincă, 1978), premiul ACIN 1979; „Ştefan Luchian” (şi scenarist, în colaborare cu Iosif Naghiu, 1981); „Întoarcerea din iad” (şi scenarist, în colaborare cu Petre Sălcudeanu, 1983). Filmul biografic„Ştefan Luchia” (1981), care îi are ca protagonişti pe Ion Caramitru, George Constantin şi Maria Ploae, a primit, în 1982, premiul CIDALC la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary. În 1986 a regizat filmul „Pădureanc”, inspirat din nuvela omonimă a scriitorului Ioan Slavici şi în care rolurile principale sunt deţinute de actorii Manuela Hărăbor şi Dorel Vişan. Filmul „Pădureanca” i-a adus regizorului Nicolae Mărgineanu Premiul de regie la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti în 1987.
Au urmat filmele „Flăcări pe comori” (1987) şi „Un bulgăre de humă” (la care Nicolae Mărgineanu semnează şi scenariul în colaborare cu Mircea Radu Iacoban). Pelicula „Un bulgăre de humă” a fost realizată în 1989, anul centenarului morţii lui Mihai Eminescu, a poetei Veronica Micle şi a scriitorului Ion Creangă. După 1989, au urmat filmele „Undeva în Est” (1990), la care semnează şi scenariul, în colaborare cu Augustin Buzura, şi „Priveşte înainte cu mânie” (1992). Pentru filmul „Undeva în Est” a obţinut premiul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) în 1991, pentru scenariu.
Documentarul ”Enescu – la răspântie de vremi”, a cărui regie este semnată de Nicolae Mărgineanu, iar scenariul de Ada Brumaru, prezintă viaţa şi opera lui George Enescu, de la perioada studiilor din Viena (1888-1894) şi până la exilul din Paris, odată cu instaurarea dictaturii comuniste în România. Filmul a obţinut premiul Fundaţiei Jora (1996) şi premiul UCIN pentru regie şi montaj (1996) şi a fost realizat cu sprijinul Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti şi al Societăţii Internaţionale „George Enescu”.
În 1999 realizează filmul „Faimosul paparazzo”, cu actorii Marcel Iureş şi Maria Ploae în rolurile principale, pentru care a primit în anul 2000 un premiu UCIN, anume Premiul special al juriului.
Un alt film a cărui regie este semnată de Nicolae Mărgineanu este „Binecuvântată fii, închisoare”, lansat în 2002. Acţiunea filmului, ecranizare a scrierii cu caracter autobiografic ”Bénie sois-tu, prison” de Nicole Valéry-Grossu, se petrece în atmosfera stalinistă a sfârşitului anilor '40 şi începutul anilor '50. Filmul „Binecuvântată fii, închisoare” a fost distins cu premii naţionale şi internaţionale, precum Premiul pentru cea mai bună contribuţie artistică şi Menţiunea Specială a Juriului Ecumenic la Festivalul Filmului Lumii - Montreal 2003, sau Premiul de interpretare feminină acordat de Uniunea Cineaştilor din România (2003).
În 2007 a fost lansat filmul „Logodnicii din America”, după un scenariu scris de Eva Sîrbu, iar în 2008 a avut loc premiera filmului „Schimb valutar”, realizat după un scenariu semnat de Tudor Voican. Din seria de filme documentare despre martirii închisorilor comuniste a căror regie este semnată de Nicolae Mărgineanu amintim: „Demascarea” (2011), un documentar de 70 minute despre „fenomenul Piteşti”, după un scenariu scris de Alin Mureşan, care se bazează pe relatările unor supravieţuitori ai închisorilor din perioada comunistă; „Patru feluri de a muri” (2011), după un scenariu semnat de Marius Oprea; „Supravegheat de Securitate în anii '70-'80”; „Arhitectura şi puterea”; „Poarta Albă”; „George Manu, Rectorul din Zarca Aiudului'”.
În 2013 a realizat filmul documentar „Părintele Arsenie Boca în duh şi adevăr”, urmat în 2016 de „Întâlniri cu un sfânt: Părintele Arsenie Boca”. În 2018, a regizat filmul Fals tratat de mântuire a sufletului”, al cărui scenariu este semnat de Bogdan Adrian Toma. Semnează, de asemenea, regia filmului ”Cardinalul”, a cărui premieră a avut loc în noiembrie 2019. Filmul, realizat alb-negru şi color, prezintă o parte din viaţa Cardinalului Iuliu Hossu, punând accent pe momentul în care episcopul român unit a vestit Marea Unire pe platoul de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, urmat de aspecte din perioada detenţiei de la Penitenciarul Sighet.
În 2014, la a opta ediţie a Galei Premiilor Gopo, regizorului Nicolae Mărgineanu i-a fost decernat Premiul pentru întreaga activitate. La a 47-a ediţie a Galei Premiilor UCIN, care a avut loc la 27 mai 2019, regizorul Nicolae Mărgineanu s-a numărat printre cei cărora le-au fost decernate Premiile Academice UCIN. În decembrie 2019, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Academiei Române pentru cele mai reprezentative creaţii ştiinţifice şi culturale realizate în anul 2017, filmul „Fals tratat de mântuire a sufletului”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, a primit Premiul „Aristizza Romanescu”.