#QuoVadis2024: Cum a decurs cea de-a treia zi din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Iași

9 Noiembrie 2024

Cea de-a treia zi a Festivalului Internațional de Film „Quo Vadis” a continuat la Ateneul Național din Iași și la Casa de cultură Mihai Ursachi din Copou, cu o serie de filme artistice, dar și documentare remarcabile. Cinefilii au urmărit sâmbătă mai multe producții georgiene și românești, au avut posibilitatea să participe după-amiaza la Conferințele „Quo Vadis”, iar de la ora 17.00, au fost invitați să participe la întâlnirile cu părintele stareț Efrem Vatopedinul și cu actorul american Jonathan Jackson. 

La Ateneul din Tătărași, ziua a debutat cu filmul „Drumul spre Rai”, în prezența regizorului Bakytbek Mukul din Kîrgîzstan, iar de la ora 12.30 au fost proiectate creațiile artistice sub egida Centenarului „Tengiz Abuladze”: regizor de film, scenarist, profesor de teatru și Artist al Poporului din Georgia. Au fost prezentate filmele „Copacul dorințelor”, „Căința” și „Ruga”, regizate de artistul georgian.

În sala Diotima a Casei de cultură „Mihai Ursachi” din Grădina Copou au rulat filmele documentare „Doar iubirea ne mai poate salva”, în prezența regizorului sârb Hadži-Aleksandar Đurović, „Cămașa de duminică”, „Omul care umblă cu scara”, „Toma Arnăuțoiu” și „Lemnul viu” în prezența regizoarei Cristina Chirvasie din România.

Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iași a găzduit de la ora 15.00 Conferințele „Quo Vadis”, susținute de invitații Milja Radovic, Chris Vlahonasios și Gulbara Tolomushova. Prima comunicare a fost susținută de cercetătorul internațional interdisciplinar în domeniul religiei, mass-media și culturii Milja Radović, care a avut ca temă „Film și Religie - Teologia ca subiect. Metode și abordări pentru o contribuție la cunoaștere a Ortodoxiei”. Cel de-al doilea subiect a fost prezentat de directorul Festivalului Byzanfest din Australia, Chris Vlahonasios, care a vorbit despre „Icoana în mișcare. Creativitate și mântuire prin cinematografia ortodoxă”. Cea de-a treia temă a fost discutată de Gulbara Tolomushova, istoric și critic de film din Kîrgîzstan, care a avut ca subiect „Panorama cinematografiei Central-Asiatice - Eroul din filmul Leagănul (1993) - un mod existențialist de a-și trăi viața?”.

De la ora 17.00, în Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a Universității de Științele Vieții, părintele arhimandrit Efrem Vatopedinul, starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, a susținut conferința „Terapia sufletului”. Totodată a avut loc și lansarea volumului „Terapia sufletului. Din convorbirile Părintelui Stareț Efrem Vatopedinul cu psihologi, medici psihiatri și neurologi români”, care a apărut în acest an la Editura Doxologia. Evenimentul a fost prezentat de prof. univ. dr. Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Pr. Bogdan-Vlăduț Brînză de la Centrul Cultural Misionar „Doxologia”. De asemenea, în cadrul evenimentului a avut loc și prezentarea site-ului hristocentric.ro, un proiect-pilot care își propune o cercetare a situației actuale din România în ceea ce privește nevoia, disponibilitatea de colaborare și împreună lucrare a specialiștilor și a clerului. Hristocentric este o inițiativă interdisciplinară bidirecțională care își propune atât integrarea principiilor creștin-ortodoxe în practica psihoterapeutică, cât și formarea unei înțelegeri psihologice a proceselor sufletești de către preoți, în vederea unei abordări psiho-duhovnicești a sănătății mentale și spirituale.

Începând cu ora 19.15, în Aula Magna Mihai Eminescu a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, a avut loc Dialogul actorului american Jonathan Jackson cu părintele Răzvan Ionescu: O poveste de viață, o carieră în cinematografie, dar şi în muzică, fără a face compromisuri în privința credinței sale. Cu acest prilej, artistul a împărtășit publicului prezent câteva experiențe de viață și a oferit un moment inedit de interpretare la chitară. 

Duminică dimineață, la Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu părintele arhimandrit Efrem Vatopedinul. De la ora 17.30, părintele stareț va susține conferința „Sfântul Iosif Isihastul, Sfântul Paisie Aghioritul și Gheronda Iosif Vatopedinul, nădejde și putere în vremuri tulburi și neduhovnicești”, în Aula UAIC. Tot atunci va avea loc și Lansarea serialului de televiziune „Sfântul Paisie - de la Farasa în cer”, produs de Institutul Sfântul Maxim Grecul din Atena, precum și lansarea cărții „Mistagogia rugăciunii în viața și învățătura lui Gheronda Iosif Vatopedinul”, publicată la Editura „Sfânta Mare Mănăstire Vatoped”.