CĂMAȘA DE DUMINICĂ, un film despre simplitate, adevăr și bucurie.
O perspectivă a suferinței văzută prin prisma bucuriei care vine din simplitate. Simplitatea nu ca simplificare, ci ca o mărturie interioară a sufletului curat și ca o stare morală a omului de a se mișca esențial și sincer, așa cum spunea unul dintre cei mai importanți sociologi români, Ernest Bernea. Viața este presărată cu episoade în care suferința predomină, însă Dumnezeu ne arată, cu asupra de măsură, că tocmai ea, suferința, este un resort al izbăvirii și, de ce nu, o condiție a mântuirii.
O copilărie marcată de un context istoric tumultuos, o adolescență plină de căutări și lipsită fortuit de prezența paternă, un traseu personal și profesional impresionant. Mărturii și mărturisiri demne de un învingător.
Nicolae Mărgineanu este director de imagine, scenarist, producător și regizor de film.
S-a născut în 1938 la Cluj și poartă numele tatălui său, unul dintre cei mai mari psihologi români, care a fost închis de regimul comunist timp de 16 ani.
Este autorul unei opera cinematografice realizată într-o carieră de peste jumătate de secol, care continua și astăzi să impresioneze prin estetica sa și prin conținutul dedicat valorilor naționale și efectelor istoriei asupra individului.
Câteva titluri din filmografia sa ca regizor: Un om în loden, Ștefan Luchian, Întoarcerea din iad, Pădureanca, Un bulgăre de humă, Undeva în Est, Privește înainte cu mânie, Capul de zimbru, Binecuvântată fii, închisoare, Dealul Crucii, Amfiteatre și închisori: un psiholog în temnițele comuniste, Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu, Poarta Albă, Fals tratat de mântuire a sufletului, Cardinalul.