Violeta Gorgos

28 Iunie 2024
Director executiv

Violeta Gorgos s-a născut la 16 aprilie 1967 în satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, Republica Moldova. Din copilărie era pasionată de pictură (a revenit la vechea pasiune acum), părinţii însă au înscris-o la şcoala muzicală, aşa că a cântat la pian zilnic timp de 9 ani, absolvind paralel cu şcoala medie şi pe cea muzicală. A absolvit Colegiul Muzical „Ştefan Neaga” din Chişinău, Universitatea de Stat, Facultatea de Filologie, Institutul de Arte „G. Muzicescu” din Chişinău, Facultatea de Regie Film şi TV, apoi au urmat studiile de doctorat la Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Istorie şi Teorie a Artei, Secţia Arta Cinematografică – Televiziunea.

Activitatea de creaţie şi-a început-o în calitate de regizor la Televiziunea Naţională. Este autoarea ciclului de emisiuni la „TV-Record” (1990-2003) „Teleradio-Moldova”. În anul 2006 decide să se concedieze de la Televiziunea Naţională.

În prezent s-a stabilit la Iaşi, activând în calitate de scenarist şi regizor OWN TV Studio. Membră a Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

A câștigat numeroase premii și a regizat mai multe filme, dintre care amintim: „Simboluri triste”, 1996, film-muzical ‒ regizor; „Povestea de lumină şi întuneric”, 1998, muzical ‒ scenarist şi regizor; „Poveste tristă de iarnă", 2000 ‒ scenarist şi regizor; „Vremea trece, vremea vine”, 2000 ‒ scenarist şi regizor; „Filmul marii iubiri”, 2000 ‒ scenarist şi regizor; „Păcat din păcat”, WN TV Studio cuantor, 2002, ‒ regizor; „O mamă din împărăţia umbrelor”, 2006 ‒ regizor; „Taţii noştri”, 2006 (după poemul lui Mihail Vakulovski) ‒ regizor; „Sex în URSS”, 2008 (de Vasile Ernu), eseu cinematografic ‒ regizor; „Glasurile Putnei”, 2013 ‒ regizor; „Territoria”, 2014, TVR Iaşi ‒ regizor; „Tizic”, 2014, TVR Iaşi ‒ regizor; „Lume, ia-mă în braţe, eu vin”, 2014 ‒ regizor etc.

Munca ei a fost apreciată în festivaluri internaționale, proiectele ei sunt dezvoltate în laboratoare specializate, scenariile ei sunt judecate la sesiunile de pitch, pentru că mereu are o poveste de spus.