Dintr-un festival de film creștin nu puteau lipsi cele mai importante realizări artistice, succese internaționale și chiar hit-uri de public ale filmului creștin. Ele se nasc în sânul comunităților de creștini practicanți. Din motive mai curând ideologice și pecuniare, astfel de filme nu sunt multe, dar când apar, răsunetul lor debordează limitele confesionale, cucerind categorii dintre cele mai diverse de spectatori. Așa că din festivalul nostru nu puteau lipsi filmele de reconstituire istorică a unor file de pateric clasic sau contemporan, unele dintre ele, deja cunoscute cinefililor creștini și remarcate în circuitul festivalier, dar prezentate pentru prima oară pe marele ecran în România, filme care instituie un nou gen, cel al hagiografiei cinematografice. Menționăm:
O cruce în pustiu. Sfânta Cuvioasă Parascheva, al tânărului regizor sârb Hadži-Aleksandar Đurović, Serbia (2022), care urmărește încercările duhovnicești suferite de iubita sfântă ocrotitoare a Moldovei și a României, în călătoria ei prin deșertul iordanian spre Constantinopol; regizorul Hadži-Aleksandar Đurović, prezent în festival, ne va oferi spre vizionare și alte filme de înaltă ținută artistică și creștină semnate de el: „După cântatul cocoșului” și documentarul „Doar iubirea ne poate salva”.
Viața Cuviosului Iosif Isihastul, în regia lui Alexandros Foteinos și Yiannis Traganidas, produs de Mănăstirea Vatoped (Grecia, 2020), avându-l în rolul titular pe îndrăgitul actor convertit la ortodoxie Jonathan Jackson, binecunoscut în România.
Un om al lui Dumnezeu. Sfântul Nectarie din Eghina, (Grecia, 2021), o reconstituire istorică de mare succes, semnată de actrița și regizoarea sârbă stabilită în America Yelena Popovic, de asemeni binecunoscută și îndrăgită de România, filmul avându-l în distribuție pe cunoscutul actor american Mickey Rourke;
Și nu în ultimul rând, documentarul de mare succes Alaska sfântă (S.U.A., 2021), în regia lui Simon Scionka, un documentarist creștin american remarcat pe plan festivalier, preocupat de problematicile diverse ale creștinismului în lumea contemporană. Filmul, premiat la festivalul Byzanfest în 2023 (Melbourne) este o istorie emoționantă a încreștinării Alaskăi de către primii misionari. Filmul subliniază importanța împlinirii omului prin credință, prin asumarea sacrificiului pentru aproapele, accentuând puterea de profundă transformare socială exercitată de creștinism.
Autor: Elena Dulgheru