Clasici și talente emergente ale filmului creștin românesc


Medalion Nicolae Mărgineanu

Acest clasic în viață al filmului românesc, unul dintre extrem de puținii regizori români care nu au făcut compromisuri de conștiință în perioada totalitară și care nu s-au dezis de idealurile profesate în cinema pe vremea „lui Ceaușescu”. Maestru al filmului istoric și biografic, Nicolae Mărgineanu și-a dat măsura deplină a talentului său încă înainte de 1989, dar în domeniul filmului de mărturisire creștină nu a putut cunoaște marele succes, evident, decât după Revoluția din decembrie. Filmul Binecuvîntată fii, închisoare! a marcat deschiderea plenară a regizorului spre tema închisorilor comuniste și a supraviețuirii prin credință în condiții totalitare. Filmul a cunoscut un succes imens de public, de lungă durată, inaugurând un ciclu de pelicule istorice și creștine de excelentă calitate artistică pe tema relației dintre puterea politică și Biserică, din care vom avea bucuria să vedem Cardinalul, Fals tratat de mântuire a sufletului și Poarta Albă; ciclul este completat cu Undeva, în Est, o dramă istorică despre lupta pentru libertate în perioada dictaturii proletcultiste în România.

 

Medalion Cristina Chirvasie - o tânără speranță a documentarului de autor

În cadrul aceleiași secțiuni o avem invitată pe tânăra regizoare, scenaristă și producătoare de film documentar Cristina Chirvasie, o speranță a documentarului creștin românesc. Cristina Chirvasie este o regizoare independentă de film documentar, autoare a unui proiect inedit, „Revoluția modelelor”, sub auspiciile căruia realizează o serie de filme documentare-eseu, bazate pe interviuri cu personalități marcante ale societății românești de azi (ca pictorița Silvia Radu, teologul Costion Nicolescu, regizorul Nicolae Mărgineanu, scriitorul Mircea Stanciu, traducătoarea și editoarea Micaela Ghițescu, etnologul acad. Sabina Ispas, teologul Dumitru Horia Ionescu, arhit. Augustin Ioan, iconograful Raluca Prelipceanu, pictorul Dorel Zaica, sociologul acad. Ilie Bădescu, medicul Galina Răduleanu etc.) a căror viață și activitate este legată de ortodoxia românească.

Cristina Chirvasie ne oferă un medalion din creația sa, centrat pe tema libertății și a credinței, ca factori definitorii de renaștere a României. 

Autor: Elena Dulgheru