În cea de-a patra și ultima zi a Festivalului Internațional de Film „Quo Vadis”, la Ateneul Național din Iași, la Casa „Mihai Ursachi” din Grădina Copou și la Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan, au derulat ultimele serii de filme artistice și documentare. Tot duminică a avut loc la UAIC conferința dedicată Sfinților Iosif Isihastul și Paisie Aghioritul, precum și părintelui Iosif Vatopedinul, susținută de starețul Efrem Vatopedinul din Sfântul Munte, iar de la ora 19.30 a avut loc, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, Ceremonia de închidere a festivalului.
Ziua a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu părintele arhimandrit Efrem Vatopedinul.
Începând cu ora 12.00, la Ateneul Național din Tătărași a avut loc proiecția filmului „Țipătul” (Kîrgîzstan), în prezența regizorului Kenzhebek Shaikakov, și a lungmetrajului „Darul lui Dumnezeu” (Kîrgîzstan), în prezența regizoarei Asel Zhuraeva.
În Sala „Iustin Moisescu” au fost rulate trei filme românești, regizate de Nicolae Mărgineanu: „Poarta Albă”, „Cardinalul” și „ Undeva în Est”. La proiecții a fost prezent și regizorul Nicolae Mărgineanu, care a discutat cu publicul despre realizările sale. Începând cu „Poarta Albă”, continuând cu „Cardinalul” și încheind cu „Undeva în Est”, fiecare film a adus în prim-plan teme de profundă încărcătură istorică și spirituală. Filmele ne-au transpus în emoții puternice și ne-au provocat la reflecție, oferindu-ne o introspecție asupra unor evenimente istorice remarcante.
La Casa de Cultură „Mihai Ursache” din Copou a fost proiectat de la ora 14.00 filmul Omul lui Dumnezeu. Sfântul Nectarie de Eghina, regizat de Yelena Popovic, iar începând cu ora 16.00, au fost difuzate două filme sub egida Centenarului Sergey Parajanov: Filmul artistic „Ashik-Kerib (Menestrelul îndrăgostit)” și documentarul „Hakob Hovnatanyan”.
Conferință cu starețul Mănăstirii Vatoped
De la ora 17.30, starețul Efrem Vatopedinul a susținut conferința „Sfântul Iosif Isihastul, Sfântul Paisie Aghioritul și Gheronda Iosif Vatopedinul, nădejde și putere în vremuri tulburi și neduhovnicești”, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În discursul său, părintele Efrem a vorbit despre viețile celor trei sfinți contemporani, care prin smerenia și credința lor oferă un exemplu de speranță și curaj pentru vremurile de astăzi. Cu o puternică îndrumare duhovnicească, Sfântul Iosif Isihastul, Sfântul Paisie Aghioritul și Gheronda Iosif Vatopedinul rămân pilde vii pentru cei care își doresc să aprofundeze viața spirituală, iar învățăturile lor continuă să inspire și să mângâie inimile celor aflați în căutarea lui Dumnezeu.
Tot atunci a avut loc și lansarea serialului de televiziune „Sfântul Paisie - de la Farasa în cer”, produs de Institutul Sfântul Maxim Grecul din Atena. Producția este o incursiune în viața Sfântului Paisie Aghioritul, din copilăria sa petrecută în Farasa, până la formarea sa ca duhovnic în Sfântul Munte Athos.
Un alt moment important a fost lansarea cărții „Mistagogia rugăciunii în viața și învățătura lui Gheronda Iosif Vatopedinul”, publicată de Editura Sfânta Mare Mănăstire Vatoped. Această lucrare oferă cititorilor îndrumări valoroase despre rugăciunea isihastă și este o sursă de inspirație pentru cei care doresc să-și aprofundeze viața spirituală. La final, toți cei prezenți au primit în dar un exemplar al cărții.
Ceremonia de închidere a Festivalului „Quo Vadis”
Ultimul eveniment a avut loc de la ora 19.30, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Aici a avut loc Ceremonia de închidere a Festivalului Internațional de Film „Quo Vadis”.
Suntem la finalul unui prim capitol, a unei povești numită frumos Quo Vadis, iar acest prim capitol se numește libertate, fiindcă libertatea poate fi considerată un răspuns la această întrebare: Încotro? Spre libertate, dar care libertate?! Libertatea cea netrecătoare, libertatea care ne ajută să traversăm această mare frământată a lumii vremelnice spre Împărăția Cerurilor, spre veșnicie. Ceea ce tocmai am văzut pe acest ecran este o ultimă privire aruncată în urmă, prin care am încercat să surprindem doar acele aspecte frumoase, care ne dau curaj. Ceea ce nu a funcționat, minusurile acestei povești le-am pus deoparte, nu ignorându-le, dar considerându-le neziditoare și atunci, ancorându-ne în frumos, căpătăm putere să mergem mai departe. Chiar și conștientizarea acestor neajunsuri nu ne-ar face perfecți la edițiile viitoare, căci perfecțiunea o întâlnim doar dincolo, dar cu Mila lui Dumnezeu promitem să fim mai buni. Din reacțiile dumneavoastră am înțeles că a fost un festival peste așteptări. Ne bucurăm, dar ne și smerește acest lucru, fiindcă drumul nostru în viitor se arată a fi foarte greu pentru a răspunde așteptărilor, a afirmat în cadrul evenimentului Cătălin Jeckel, producătorul festivalului.
În cadrul momentului festiv, regizorii și cineaștii au primit premii, distincții și trofeul „Quo Vadis” din partea organizatorilor, iar în încheiere, Ansamblul Vox Art’Is, dirijat de conf. univ. Bogdan Cojocariu, a susținut un concert de muzică.